Álmaink otthonát néha olyan környéken leljük meg, amit bizony nem nagyon ismerünk, ilyenkor könnyen elbizonytalanodhatunk, hogy felelősséggel meg tudjuk-e hozni az ingatlanvásárlói döntésünket. A cikkben néhány ötletet adok ahhoz, hogy miként tudod felmérni az ismeretlen környék adottságait, mire és mikor érdemes figyelni, mielőtt költöznél!

Az infrastruktúra
A változatos szolgáltatások és üzletek, jó úthálózat az egyik alappillére a minőségi mindennapoknak a kiszemelt településen, de előtte fontos tisztázni, hogy milyen életvitelt élsz most és mik a terveid, mik élveznek prioritást. Például fontos-e hogy legyen több vendéglátóhely, élénk turizmus vagy inkább csendes vidéki idillre vágynál a nagyváros után. De a kisgyermekes vagy gyermekvállalás előtt álló családoknak biztosan szempont lesz például az oktatási és nevelési intézmények közelsége is, illetve a játszóterek, közparkok és kirándulóhelyek könnyű elérése. Ezeket mind mérlegeljük!
Az intézményi kiépítettség mellett kiemelkedő lehet még a közlekedés, ha nem szeretnénk sokat kocsikázni, akkor érdemes megnézni a tömegközlekedés kínálatát, a járatok sűrűségét is.

A tervezett újítások

Lehet, hogy egy-egy hiányzó szolgáltatás, felújítás a következő években kerül kiépítésre az adott településen, ezért mielőtt végleges döntést hoznánk, bátran érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, hogy milyen fejlesztések és pályázatok várhatók néhány éven belül.

A mikrokörnyezet, az emberek
A szomszédok, az utca, a minket körülvevő emberek feltérképezése is kiemelten fontos, ha vásárlási szándékunk komollyá válik, akkor bizony érdemes megismerkedni néhány mondat erejéig a szomszédokkal is. Emellett délelőtt, délután és este is tegyünk egy-egy sétát a környéken, így megláthatjuk, hogy mennyire pezsgő, esetleg nyugodt az a vidék, illetve a házak állapotából, az udvarok rendezettségéből is sok információt leszűrhetünk. Ráadásul azt is megtudhatjuk, hogy fiatal családos emberek élnek-e többnyire ott vagy inkább a nyugdíjas korosztály.

Támogatási lehetőségekTöbb kisebb településen jellemző, hogy támogatást biztosítanak az ott ingatlanvásárlóknak, ezeknek is kérdezzünk utána, hiszen segíthet elbillenteni a mérleg nyelvét. Emellett az otthonteremtési támogatások kihasználását is tartsuk szem előtt, fontos lehet, hogy igénybe tudjuk-e venni a Falusi CSOK-ot!

Ha idegen környéken keressük álmaink otthonát, akkor bizony kicsit alaposabbnak kell lennünk, hiszen meg kell ismerkednünk a helyi emberekkel, közösséggel, az infrastruktúra adta lehetőségekkel, így tudunk majd felelősségteljes döntést hozni, ami hosszú távon garantálja a minőségi, kiegyensúlyozott mindennapokat!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!