Lakásvásárláskor igen nagy számban veszünk igénybe hitelt, hiszen életünk talán legnagyobb kiadásáról van szó, melyet pusztán önerőből nehéz lenne előteremteni. A következő kisokost azoknak állítottam össze, akik éppen most köteleződnének el lakáshitel mellett. 

Mire érdemes mindenképp figyelni mielőtt hitelt veszünk fel? Mutatom!

1. Legyünk tisztában a lehetőségeinkkel!
A tudás hatalom!” – tartja a mondás és bizony, ha előzetes tudásunk van arról, hogy milyen paraméterekkel, milyen hitelösszeg felvételére vagyunk alkalmasak, akkor rengeteg időt megspórolhatunk. Érdemes egy független előminősítést végeztetni – ebben is tudok segíteni független hitelszakértőként –, melyből nagyságrendileg kiderül, hogy a meglévő önerő és havi bevételeink mellé milyen hitelkonstrukcióra számíthatunk.
Hogyan spórolunk ezzel időt?

  • Nem nézünk meg olyan ingatlanokat, melyek sokkal a keretünk fölött vannak,
  • nem kezdünk be olyan hiteligénylésbe, melyet biztosan elutasítanak
  • kitapasztaljuk, hogy milyen papírokra és iratokra lesz később szükség az ügyintézéshez, így ha cselekedni kell, akkor azt gyorsan meg tudjuk tenni.

2. Nézzünk meg több ajánlatot!
Mivel a bankok között is verseny folyik az ügyfelekért, ezért igyekeznek kedvező feltételekkel hiteltermékeket kínálni, érdemes tehát alaposan megnézni a piac kínálatát, ne csak a számlavezető bankunk ajánlatai között válogassunk. Lehet, hogy sokkal kedvezőbb szerződést tudunk kötni máshol. Itt is ajánlatos szakember segítségét igénybe venni, aki tapasztalata révén sokkal jobban átlátja majd a kínálatot.

3. Mérlegeljük a kamatozás feltételeit!
Kétféle kamatozási metódus közül választhatunk, amikor megkötjük a hitelszerződést: fix vagy változó kamatozású. A változó kamatozás akkor lehet előnyös, ha rövid futamidőre szól a szerződésünk, hiszen lényegesen alacsonyabb lehet az első időszakban a törlesztőrészlet. Azonban lakásvásárláskor jellemző a 10-15 vagy akár 20-25 éves futamidő is, melyre biztonságosabb a fix kamatozás mellett letenni a voksunkat, hiszen ez sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb lesz ilyen távlatban.
4. Kössünk biztosítást!

Egy tetemesebb összegű lakáshitel felvételekor érdemes hitelfedezeti biztosítást is kötni, hiszen több tíz év alatt bármi történhet önhibánkon kívül is, ami miatt nem tudjuk törleszteni a felvett hitelt. Ilyen esetben a biztosítás teljes mértékű segítséget nyújt, így nem kell azon aggódnunk, hogy a bank az ingatlanfedezetet értékesíti a fejünk fölül.
5. Államilag támogatott hiteltermékek esetében is legyünk résen!
Sokan nem is gondolnák, de például a Babaváró hitel esetében is érdemes több bank ajánlatát megnézni, hiába mindenhol elérhető hiteltermékről van szó, de bankonként tapasztalhatunk eltérő igénylési feltételeket, például a szükséges minimális jövedelem mértékében. Így előfordulhat, hogy egyik banknál a maximális 10 millió forintra leszünk jogosultak, míg másiknál ennél kisebb összegre.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!