Bizony ma már nem meglepő, hogy egy-egy kisebb renoválási munkára is hónapokat kell várni, olyan leterheltek és elfoglaltak a megfelelő szakemberek. Nyáron pedig pörög az építőipar, így ennek okán is megnőhetnek a várólisták. A cikkben összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy miként orvosolhatjuk ezt a problémát!

Mit tegyünk, hogy ne kelljen sokat várnunk a szakemberekre egy felújításhoz!
1. Gondolkozzunk előre!
Ha őszre esne például egy munkálat, melyet szeretnénk elvégeztetni, akkor már most érdemes körbetelefonálni és megkérdezni, hogy ki mikor ér rá. Ha megvan a megfelelő és ráérő szaki, akkor érdemes arra is rákérdezni, hogy mi az az alapanyag, melyet szerezzünk be addig, hiszen néhol arra is várni kell vagy hiány van belőle, esetleg most még olcsóbban hozzájuthatunk.


2. Keressünk távolabbról!
Ha a közelünkben nincsen senki, aki ráérne, akkor bizony érdemes kiterjeszteni a keresési kört, főleg ha sürgető felújítási munkálatokról lenne szó, előfordulhat, hogy messzebbről érkező mesterember hamarabb neki tud látni a munkának. Természetesen itt azt is érdemes mérlegelni, hogy a magasabb kiszállási díjjal együtt megéri-e elvégeztetni a munkát.

3. Kérjünk ajánlást!
Tévhit, hogy egyik szakember ne ajánlaná a másikat, egy telített időszakban bizony tisztában lesznek a konkeurencia elfoglaltságával is, így egy nemleges válasz esetén bátran kérdezzünk vissza, hogy tud-e maga helyett más ajánlani az adott munkára. Emellett az ismerősök, barátok is adhatnak jó tippeket, sőt, sokan keresnek a közösségi média csoportokban is mesterembert, ott is feltehetünk egy ilyen irányultságú kérdést.

4. Csökkentsük a munkaidőt!
Lehet, hogy egy kétnapos munkára találunk egy olyan ráérő szakembert, aki egynapig el tudna jönni dolgozni, ilyenkor érdemes egyeztetni vele, hogy mi magunk miként tudnánk úgy előkészíteni a munkaterületet, hogy ő neki kevesebb időbe teljen a tevékenység. Egy fali csempézés alkalmával például lehet, hogy a korábbi csempe leverésével, a sitt kivitelével és a fal lecsiszolásával olyan sokat spórolunk, hogy éppen beférünk a szoros időkeretbe. Emellett időt spórolhatunk az alapanyagbeszerzéssel is, így a szakinak a helyszínen minden kéznél lesz majd, csak a munkát kell elvégeznie.

Mire figyeljünk, ha igénybe vennénk az Otthonfelújítási Támogatást is?Ez a támogatás egy hatmillió forint összegű felújításnál akár hárommillió forint utólagos visszatérítést is jelenthet számunkra, ha odafigyelünk a kiírás szabályaira. Fontos, hogy a munkadíjak és az alapanyagok 50-50% arányban elszámolhatók, emellett olyan vállalkozókkal, szakemberekkel kell elvégeztetni a munkát, akik megfelelnek a kiírásban szereplő feltételeknek. A támogatási kérelem ez év végéig adható be, még bőven van idő, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!