A pénzügyi tudatosság és kultúra átadása már gyermekkorban játékos módon elkezdődhet, hiszen ez felnőttkorban stabilabb pénzügyi ismeretek és megfontoltabb költést, takarékoskodást eredményez. De hogyan lehet gyermekünket megtanítani arra, hogy a jövőre is kell tartalékolni, gondolni? A cikkben ehhez mutatok néhány tippet.

0. Babatakarékszámla
A legkisebb családtag érkezésekor már sokan elkezdik a megtakarítást kis lépésekben, amíg a gyermekük felnőtté nem válik. Ez igen nagy előny lesz nekik az életben az elinduláshoz, ráadásul több kutatás is alátámasztja, hogy azok a gyermekek, akik az életkezdésükhöz anyagi támogatást is kaptak szüleiktől, nagyobb előnnyel indulnak el a felelősségteljes mindennapokban. Egy ilyen megtakarítás alapul szolgálhat a továbbtanulásnak, de akár egy saját lakás önerejébe is nagy segítség lehet.

1. Pénz a játékokban
A pénzügyi nevelés kiemelten fontos, általában mégsem fordítunk rá kellő figyelmet a mindennapokban, pedig a kisgyermekek “szivacsként” szívnak fel minden információt a játékok során, ezért könnyedén tudunk hasznos ismereteket átadni ilyenkor. Óvodás korban például már lehet interaktív bevásárlós játékokkal előrukkolni, ahol tudasíthatjuk, hogy semmi sincs ingyen a boltban, minden pénzbe kerül, ha pedig értékesebb dolgot szeretnénk megvásárolni, akkor bizony takarékoskodni kell.

2. Saját pénzzel történő gazdálkodás
Akár már nagycsoportos korban elkezdheti a gyermek a gyűjtögetést egy nagyobb célra, például egy kiszemelt játékra. Nem kell nagy összegekben gondolkodni, néha adjunk a bolti visszajáróból 20-50 forintot vagy a kocsiból kivett 100-ast a visszatolásért cserébe, így apránként összegyűjtögetheti gyermekünk a kiszemelt dolog árát a malacperselyben. A benne lévő összeget pedig bizonyos időközönként közösen átszámolhatjuk és összegezhetjük, majd átbeszélhetjük, hogy még mennyi hiányzik a cél eléréséhez.

3. A nem ereje!Persze minden szülő szeretné megadni a lehető legtöbbet gyermekének, de mindenképp szükség van egy szabályrendszerre. Azzal, ha néha tudunk nemet mondani nagyban segítjük a pénzügyi tudatosság kialakulását. Legyenek keretek és szabályok, melyek lehetővé teszik, hogy a gyermek már kiskorban érezze, hogy nem minden azonnal elérhető és megkapható. Ha például boltba megyünk, akkor megbeszélhetjük előtte, hogy egy kijelölt összegig egy dolgot szabadon választhat magának. Ha két dolog is megtetszene neki, akkor bizony döntenie kell közöttük, ami tudatosságra nevel.

Nagyobbakkal már bátran kivesézhető – 14-15 éves kortól –, hogy miként tehetnek félre, milyen terhekkel jár egy háztartás fenntartása, sőt, vállalhatnak akár nyári munkát, mellyel még jobban mélyíthetik a pénzügyi tudatosságukat. Ilyenkor lehet beszélni a megtakarítások jelentőségéről és akár a meglévő állami támogatások lehetőségéről, a hitelezés mikéntjéről, adott élethelyzetben ez nagy segítségükre lesz majd.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!