Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen célra érdemes előtakarékoskodni és mire érdemes hitelhez folyamodni. Az egyik eset azt jelenti, hogy addig nyújtózkodnunk, amíg a takarónk ér, a másik pedig azt, hogy egy kicsit tovább? Ez a kérdéskör nem feltétlenül egyszerűsíthető le ennyire. Hiszen ha például egy albérleti díjat tudunk kiváltani egy hitel segítségével vásárolt ingatlanba költözéssel, akkor máris megfontolt anyagi döntésnek mutatkozik a hitelfelvétel. De nézzük meg közelebbről, hogy mi szól az előtakarékosság és mi a hitelfelvétel mellett a mindennapokban!

Az okos hitelfelvétel
Életünk bármely szakaszában előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amikor kisebb nagyobb pénzösszegre lehet szükségünk, hogy elérjük aktuális célunkat, ám azt spórolással csak évek múlva tudnánk előteremteni. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, mekkora havi törlesztődíjat tudunk kitermelni, mely nem befolyásolja drasztikusan az életszínvonalunkat. Általánosságban elmondható, hogy a családi kasszába befolyó pénzek 15-30%-át szabad hiteltörlesztésre költeni, ez nem okoz bonyodalmat hosszú távon sem.

Mikor és mire kezdjünk előtakarékoskodni?
Minél hamarabb, annál jobb, a megtakarítás célja pedig életkortól és – helyzettől függően változhat, fiatalként érdemes lakácélra gyűjteni, ezután lehet a nyugdíjas évekre félretenni, ha pedig gyermek érkezik, akkor az ő életkezdését lehet támogatni a havonta félretett kis összegekkel. Az ön- és gyermekeinkről való gondoskodás kiemelten fontos, akár már havi néhány ezer forintból az évek során milliós összegek gyűlhetnek össsze, melyek nagy segítségünkre lesznek, ha a helyzet úgy hozza.
A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az emberek 32 éves koruktól kezdődően olyan bevétellel rendelkeznek, melyből már tudnak félretenni, míg huszonéves korukban ez még nem jellemző. Fontos, hogy a takarékoskodás ne a párnacihában vagy a sima bankszámlánkon gyűljön, hiszen az az inflációval veszít értékéből és könnyebben hozzá is nyúlunk, mintha lekötnénk ugyanezt az összeget. A takarékszámlák és különböző betéti konstrukciók kedvező feltételeket biztosítanak és pénzünk még gyarapodhat is a kamatoknak megfelelően, de az inflációval mindenképp tartani fogja a lépést!

Takarékoskodás vs. hitelMindkét pénzintézeti terméknek megvan a maga célja, de hitelfelvétel előtt mindig érdemes mérlegelnünk, hogy valóban nem tudnánk-e összespórolni a szükséges összeget az elérendő célra. Ez főleg olyan esetekben lehet érdekes, amikor áruhitelhez folyamodnánk, ami igen magas kamattal apellál. Természetesen egy ingatlan– vagy autóvásárlás során a hitel kiváló lehetőség, de ha mellé még van egy kis megtakarításunk, akkor nagyobb önerővel vághatunk neki a vásárlásnak.
A megtakarítás sokszor szorosan összefonódik az öngondoskodással és jövőtervezéssel is, így olyan célokra is félretehetünk, melyekre hitelt nem is tudnánk felvenni, tipikus példa erre a gyermekeinknek szánt életkezdést könnyítő vagy a nyugdíjkiegészítő megtakarítások.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!