A hosszú nyári szünet ideje alatt a gyermekek foglalkoztatásáról megoszlanak a vélemények, van, aki szerint ilyenkor is folyamatosan gyakorolni kell, hogy ne essenek ki a korábbi iskolai ismeretek, mások szerint ez az időszak a pihenésé, kikapcsolódásé. Talán az arany középút lenne a jó megoldás? Amikor játékosan, érdekes tevékenységeken keresztül gyakorolnak a gyerekek? Mutatok ehhez néhány tippet!

Már elindult a visszaszámlálás a becsengetésig…
Hipp-hopp eltelt a szünidő, már az iskolai készülődés kerül előtérbe, de ilyenkor sem kell a tavalyi tankönyveket előkapni egy kis ismétlésre, hanem be lehet vonni a gyermekeket a készülődés, csomagolás izgalmába. A kisebbek pénzügyi ismereteit bővíthetjük például, ha aktívan részt vesznek az iskolaszerek beszerzésében és a kasszánál történő fizetésben is.
A felsőfokú intézménybe készülő nagyobbaknak pedig odaadhatjuk a keretösszeget, melyből finanszírozniuk kell a szemeszter kezdésig minden költséget, ott már szó lehet a nyári kereset megfelelő beosztásáról is. 

Tipp: Gondoskodjunk időben az ilyen anyagilag megterhelőbb időszakokra az előtakarékosságról, akár már gyermekeink születésekor elkezdhetünk félretenni, így könnyebb lesz az önálló életindításuk felnőttkorban!

Előkészületek az iskolára
A feladat- és időbeosztás, a rendszerezés megtanítása szintén hasznos tudás lesz az iskolai életben, így tökéletes tevékenység a gyerekszoba iskolára való felkészítése: az íróasztal rendbetétele, a bevásárlólista megírása, a korábbi tanszerek átnézése, osztályozása a szerint, hogy mire van még szükség, mi nem kell már vagy cserére szorul. Ezekre a feladatokra adhatunk határidőt, megkérhetjük a kisebbeket és nagyobbakat is, hogy írjanak egy tevékenységlistát, mellyel néhány napra lebontják a feladatokat.

Érzékenyítés

Ez az időszak kiválóan alkalmas arra is, hogy jótékonykodjunk, hiszen nem mindenki indul egyenlő esélyekkel az iskolakezdéskor. A jó állapotú tanszereket, kinőtt tornaruhákat, esetleg már nem kedvelt mesefigurával ellátott tornazsákot gyermekünk elviheti egy közelben lévő tanszergyűjtésre, ahol a rászoruló családoknak osztják ki azokat.

Társas tanulás
A nyári estéktől el kell búcsúzni, hangolódni kicsit az őszre, a napirendet és a felkelés idejét pedig lassan az év közben megszokotthoz visszaterelni. Erre a legjobb a fokozatosság, lassan elkezdődhet az ébresztőre kelés, persze nem a legkorábbi időpontban, az estéket addig is eltölthetjük néhány tudatosságot növelő családi társasjáték elővételével – gyakorlásként. A pénzügyekben, a forrásbeosztásban és az energiatudatosságban például jó tanítóeszköz a Catan Telepesei, de akár a Gazdálkodj okosan! vagy Monopoly is előkerülhet.
Jó szórakozást és készülődést!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!