Ha most kezdi a gyermek a felsőoktatási tanulmányait, akkor bizony sok teendő hárul mind a szülőkre, mind rá, hiszen valószínűleg másik városban tölti majd az elkövetkezendő éveket, így mindenképp gondoskodni kell a lakhatásáról. A kollégiumi férőhelyek száma sokszor korlátozott, többen emiatt már kizárólag albérletben gondolkoznak. Ebben a cikkben megmutatom, hogy miként érdemes felkészülni erre az időszakra, hogy az ne terhelje meg túlságosan a családi kasszát!

0. Korai felkészülés – Jövőtervező megtakarítási célú életbiztosítás
Ha már a gyermek születésekor elkezdődött a havi megtakarítás, akkor bizony most könnyebb helyzetünk lesz, hiszen a nagyobb kiadásokat a sok év alatt összegyűjtött összegből fedezni tudjuk. Ennek nagy előnye, hogy már a kezdetektől abban a tudatban nevelhetjük gyermekünket, hogy mindent megteszünk azért, hogy amikor eljön az ideje, akkor megfelelő módon tudjuk anyagilag is támogatni életkezdését.

1. A középiskolai évek alatti pénzügyi tudatosság
Amikor már körvonalazódik, hogy gyermekünk idővel szeretne továbbtanulni, akkor bizony leülhetünk vele, hogy átbeszéljük, ez milyen költségekkel járhat majd, esetleg tudatosíthatjuk, hogy már most el kell kezdenünk félrerakni erre az időszakra. Nagy segítség lehet, ha a családi ünnepeken közös ajándékként a továbbtanuláshoz elengedhetetlen laptop és egyéb eszközök lesznek a meglepetések.

2. Kollégium vagy albérlet?Anyagi szempontból elmondható, hogy előbbi biztosan költséghatékonyabb megoldásnak bizonyul, ráadásul a főiskolai kollégiumi élmények sokszor egy életen át elkísérik az embert. Azt viszont jó szem előtt tartani, hogy komfortszintben és felszereltségben sok esetben elmaradhatnak a kollégiumok egy albérlet kényelmétől, melyben esély lehet akár egy saját szoba teljes birtokbavételére is. Utóbbi azonban jóval borsosabb áron lesz elérhető, sőt, valószínűleg kéthavi kaucióval is kell számolni plusz kiadásként a beköltözéskor. Ha pedig nincs meg minden bútor a szobában, akkor még azok beszerzéséről is gondoskodni kell. Mindenképp mérlegeljük közösen, hogy milyen kiadásokat tudunk fedezni havonta, illetve a beköltözéskor.

3. Extra kereseti lehetőségek
Természetesen egy felnőtté váló gyermek már eredményesen tud munkát vállalni tanulmányai mellett is, a szemeszter megkezdésekor érdemes a helyi diákmunka közvetítőkkel felvennie a kapcsolatot. Akár havi néhány nap vállalásával nagyban könnyítheti a családi kassza kiadásait.
Emellett létezik szociális támogatás, tanulmányi ösztöndíj, önkormányzati ösztöndíj, amelyeket mind érdemes megpályázni, elérni. Sok sikert kívánok a felsőoktatási tanulmányokhoz minden első szemeszterét most megkezdő hallgatónak!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!