Több információ is napvilágot látott az utóbbi hetekben az államilag támogatott pénzügyi termékekkel kapcsolatban, talán a legfontosabbak ezek közül, hogy 2023-ban is marad a CSOK és a Babaváró. A cikkben összegyűjtöm a legfontosabb határidőket az elérhető támogatásokkal kapcsolatban!

Mely támogatások elérhetősége hosszabbodik?
A Kormány közlése szerint a Babaváró hitel, a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatás (CSOK), az első házasok adókedvezménye és a diplomás gyermekgondozási díj is elérhetők lesznek 2023-ban, támogatva ezzel a családokat. Emellett az 5%-os lakásáfa sem fut ki 2022 év végével, sőt, a Falusi CSOK is biztosan elérhető 2022 december 31-ig, ez alapvetően nyár közepén szűnt volna meg.

Miben változhatnak ezek az államilag támogatott pénzügyi termékek?

A részletszabályozások még nem jelentek meg, így a támogatások összege, az igénylési feltételek, a kamatozás változhat a 2022-ben életben lévő szabályozásokhoz képest. Ez természetesen megtörténhet pozitív vagy negatív irányba is, az optimista elképzelés szerint előfordulhat, hogy növekszik az igényelhető összeg vagy a feltételekből engednek.

2022-ben milyen feltételeknek kell megfelelni a támogatásokhoz?
A Babaváró kölcsön
A maximálisan adható összeg tíz millió forint, melyet legfeljebb húszéves futamidőre lehet felvenni kamattámogatott formában. Jó tudni, hogy ez a konstrukció az első öt évében kamatmentesen törleszthető, hiszen erre az időszakra vállalja a házaspár, hogy születik egy gyermekük, ha ez megvalósul, akkor a hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes marad. Minden gyermek érkezésével új kedvezmény aktiválódik: a második gyermeknél a tartozás harminc százalékát elengedik, míg a harmadik gyermek érkezésekor megszűnik a törlesztési kötelességünk.

A CSOK
Ez a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás, feltételei nagyban függnek a lakás paramétereitől és a gyerekek számától.
Használt lakás vásárlása, bővítése esetén a kedvezmény összege:

  • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
  • 2 gyerekre 1,43 millió forint támogatás jár.
  • 3 gyerek után 2,2 millió forint támogatás jár.
  • 4 vagy több gyerekre pedig 2,75 millió forint kedvezmény jár.

Új lakás vásárlása és építés esetén a kedvezmény összege:

  • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.
  • 2 gyerekre 2,6 millió forint támogatás jár.
  • 3 vagy több gyerek után 10 millió forint támogatás jár.

Mindenképp jó hír, hogy a támogatások velünk maradnak a következő évben is, a részletszabályozások megejelenése után pedig a feltételekről is bővebb ismeretünk lesz majd, addig is az év hátralévő részében a 2022-ben érvényes alapelvek szerint érhetők el ezek a támogatások.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!