Bizony a továbbtanulás finanszírozása nem kis feladat, igencsak megterheli a családi kasszát hónapról hónapra, a folyamatosan emelkedő albérletárak és közlekedési díjak pedig még nagyobb terhet rónak a szülőkre. A cikkben összegyűjtöttem néhány megoldást arra, hogy miként lehet erre az anyagilag megterhelőbb időszakra felkészülni!

1. Korai tervezés
Már a gyermek születésekor van kézenfekvő lehetőség az életindítás anyagi megkönnyítésére, nem véletlen tartja a mondás, hogy “Amikor szülővé válunk, elkezdődik életünk legnagyobb felelősséggel járó feladata!”, már érdemes ebben a pillanatban gondolni gyermekünk jövőjére elkezdeni a megtakarítást. A felcseperedés évei alatt havonta félretett kisebb összeg, megtakarítás nagy könnyebbséget jelent például a főiskolai tanulmányok megkezdésekor, de részét képezheti egy lakás önerejének is, így nem kell megterhelő bérleti díjat fizetni havonta.

2. Tudatos készülés a középiskolai évek alatt
Ha tudjuk, hogy gyermekünk szeretne továbbtanulni, akkor elkezdhetjük az általános iskolai ballagás után is félretenni kisebb összegekből a későbbi beiskolázásához szükséges tételek fedezetét.  A középiskola utolsó éve, majd az azt követő egyetemi beiratkozás bizony kiemelkedő teher egy család életében anyagilag, jó, ha ilyenkor van mihez nyúlni és nem az nem jár a hirtelen életszínvonal csökkenéssel.
Tipp: A félretett pénzösszegeket mindenképp kamatoztassuk, kössük le, akár kisebb futamidőre is, hiszen így minimum inflációállóvá válik a pénzünk, de lehet hogy némi extra kamattal még gyarapodhat is.

3. Gyors megoldás
Előfordulhat olyan helyzet, amikor nincs lehetőség megtakarításhoz nyúlni, de mégis támogatni szeretnénk gyermekünket a továbbtanulásban, ilyenkor vészmegoldásként folyamodhatunk gyorshitelhez. Esetleg pénzzé tehetünk valamilyen ingóságot, ingatlant, amivel a megfelelő fedezetet elő tudjuk teremteni a beiskolázás kiadásaira.


4. Spóroljunk, ahol tudunkA költségek minimalizálásával könnyíthetünk anyagi terheinken ebben az időszakban, amiből tudunk, keressünk használt, de jó állapotút, igényeljünk kollégiumi elhelyezést. Ha pedig nincs kollégiumi férőhely, akkor igyekezzünk alacsony költségű albérletet keresni a tanulmányi időre, egy-egy kiadó szoba már igen jó áron elérhető, ha pedig fel van szerelve minden eszközzel és bútorral, akkor erre se lesz gondunk.
Emellett érdemes utánajárni az elérhető támogatási lehetőségeknek, ösztöndíjaknak, ingyenes tankönyveknek, ne feledjük: Sok kicsi sokra megy!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!