A mostani bizonytalan helyzetben bizony még jobban oda kell figyelni, hogy megfontolt döntést hozzunk a lakáscélú hitelfelvétel kapcsán. Extrém esetben előfordulhat az is, hogy egy 20 millió forint összegű lakáshitelnél két ajánlat között 20 ezer forintnyi különbség mutatkozik a havi törlesztőrészlet összegében, így a törlesztési időszak végére csaknem 5 millió forinttal többet kell visszafizetnünk, holott ugyanakkora összeget igényeltünk.
Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány tippet ahhoz, hogy miként lehet megtalálni a legkedvezőbb piaci lakáshitelt!

0. Kérjünk segítséget! 

A pénzügyi és hitelvilág bizony sokaknál nem szorosan a mindennapok része, így érthetően tapasztalat nélkül vágnak bele a megfelelő lakáshitel megkeresésébe. A szakértői segítség ilyenkor mindenképp jól jön, hiszen felgyorsíthatja a folyamatokat, egy pénzügyi tanácsadó szakember gyorsan le tudja szűkíteni a kört az elérhető pénzügyi konstrukciók között a személyes paraméterek alapján, ezért bátran kérjünk segítséget már a folyamat megkezdésekor!

1. Nézzük meg több bank kínálatát!
A hitelek ára, konstrukciója bankonként változhat, ezt megtapasztalhatjuk egy kedvezőbb THM-ben, kisebb havi törlesztőtrészletben, esetleges kamatkedvezményben is. Mindenképp érdemes tehát több pénzintézettől ajánlatot bekérni, előzetes kalkulációt készíttetni, így össze tudjuk hasonlítani a kínálatot.

Tipp: Sokan ragaszkodnak a számlavezető bankjukhoz, ha hitelfelvételről van szó, de előfordulhat olyan eset is, amikor nem az nyújtja a legkedvezőbb feltételekkel a hitelterméket, ezért is érdemes több helyen érdeklődni!

2. Legyen kiszámítható!
Az utóbbi két évben kiemelten fontos, hogy egy hitelt – amennyire lehet – hosszú távon kiszámítható módon tudjunk igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy jobb döntésnek bizonyul kerülni a kamatkockázatot és a biztos, előrelétható fix kamatozást előnyben részesíteni – ez véd meg minket az esetleges kamatemelkedések ellen.

3. Legyünk tisztában határainkkal!
Ez két aspektusból is fontos! Elsőként jó tisztában lenni azzal, hogy a bank mindenképp össze fogja vetni a megvásárolni kívánt ingatlan értékét és az igazolt nettó jövedelmünket, ez alapján fog ajánlatot adni. Ha egy előminősítést kérünk, akkor tisztában leszünk azzal, hogy nagyjából milyen összegig vagyunk hitelképesek.A másik vizsgálandó tényező, amiről a mai helyzetben nem szabad megfeledkezni, hogy biztosan felmérjük, képesek leszünk-e hosszú távon fizetni a hitel törlesztőjét minden hónapban.

A fenti tippek mellett még mindenképp érdemes körbenézni, hogy jogosultak vagyunk-e bizonyos támogatásokra, otthonteremtési kedvezményekre. Kiemelten fontos az is, hogy legyen némi pénzügyi tartalékunk, ha bármi gond történne, akkor legyen mihez nyúlni, illetve a hitelfelvételkor mindenképp kössünk hitelfedezeti biztosítást is!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!