Ma már nem meglepő, ha egy fiatal felnőtt (18-29 év) bizony még évekig az otthon kényelmét élvezi, mialatt felsőoktatási tanulmányokat végez vagy már önálló munkavállaló. Ez a jelenség külön nevet is kapott már, előszeretettel használják rá a mamahotel kifejezést. Milyen okból maradnak otthon ezek a fiatalok? Mennyire jellemző ez az egyes országokban? Nézzük meg közelebbről!

A mamahotel kényelme – spórolás a saját lakásra?
Az akár 25-30 éves korukig otthon tartózkodó gyermekek sokszor a gazdasági helyzettel és spórolási szándékkal indokolják ezen döntésüket, hiszen egy albérlet fenntartása költséges. A saját keresettel rendelkezők pedig eredményesen tudnak így havonta szemmel látható összeget megspórolni, mely elősegítheti, hogy összegyűjtsék egy lakásvásárláshoz az önerőt vagy szerencsésebb esetben akár a teljes vételárat.

Spórolás okosan!
Jó tisztában lenni azonban azzal, hogy ha ilyen jellegű megtakarításban gondolkodunk, akkor bizony érdemes megtakarítási számlán megtenni ezt, a cél mindenképp, hogy pénzünk kamatozzon, de minimum “inflációálló” legyen.
A szülői támogatás természetesen kiemelten fontos, különösen nagy segítség, ha az már kiskortól megtörténik, stabilabbá téve az életkezdést a gyermeknek, erre tökéletesen alkalmas egy születéstől a felnőtté válásig tartó havi megtakarítási számla, amellyel már havi kisösszegekből is szép kezdőtőke gyűlhet össze.

Mi a jellemző a nagyvilágban? Mindenhol jellemző a mamahotel?

“Nemzetközi jelenséggé nőtte ki magát, hogy a pályakezdő fiatalok még 25 éves koruk után sem hagyják el a szülői házat. Magyarországon is évről évre nő azok száma, akik felnőttként sem költöznek el szüleiktől.”*
Mindenképp el lehet tehát mondani, hogy a mamahotel nem hazai sajátosság, Európában egyre több fiatal érintett, Angliában például már egymillióra becsülik az otthonmaradók számát. Szélsőséges esetben ezek a fiatalok már nem is tanulnak, de még nem is léptek ki a munkaerőpiacra, így teljes mértékben szüleik tartják el őket. Egyes felmérések szerint hazánkban a fiatalok kétharmada nem repül ki felnőtté válásakor a családi fészekből, így a felnőttlét korábbi életszakaszai kitolódnak, később kerül sor a családalapításra, önállósodásra is.

Összességében megállapítható, hogy a mamahotel nem a függetlenedési igény hiányát jelenti a legtöbb esetben itthon, hanem egyfajta válasz a növekvő ingatlan- és albérletárakra. A költségek és a felnőttkori kezdő kereset nem arányos egymással, ezért döntenek sokan az otthonmaradás mellett, mígnem az évek alatt félretett pénzükből ki nem tudnak lépni a nagybetűs, önálló életbe!

*Forrás: Csókás Adrienn – A mamahotel komfortos fogságában

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!