Mi történik, ha bérlőként bedugva hagyunk egy vasalót vagy bármilyen egyéb kár esik a lakásban, amíg mi bent élünk? Bizony a vitás és kellemetlen helyzetek miatt jó tisztában lenni azzal, hogy érdemes-e biztosítással rendelkezni az ilyen helyzetekre!

Mire terjed ki általában a főbérlő biztosítása?
A bérbe adó általában az ingatlanra és esetleg a saját tulajdonú benne elhelyezett bútorokra köt lakásbiztosítást. Ez azt jelenti, hogy ha egy tűz- vagy vízkár esetén a komolyabb értéket képviselő tévénk, laptopunk, játékkonzolunk vagy bármilyen ingóságunk kárt szenved, akkor annak pótlása teljes mértékben a saját költségünk lesz. Sőt, betörtéskor is ugyanezzel a helyzettel szembesülünk majd.

Mit tehetünk értékeink védelmében?
Albérlőként is kézenfekvő, hogy biztosítást kössünk, kevesen tudják, de ezt megtehetjük a bérleményben lévő saját ingóságainkra is, így ha azok kárt szenvednek, akkor  számíthatunk a biztosítási összegre.
Jó tudni!
Ez a biztosítás típus is a lakásbiztosítások közé tartozik, az ingóságokra történő biztosításkötést kell ilyen esetben választanunk!
Fontos természetesen, hogy tételesen tudjuk, mik azok a tárgyak, eszközök, gépek, amik a mieink, erről mindenképp készítsünk egy listát. Ez azért is ajánlatos, hogy tisztában legyünk ezen ingóságok összértékével, ennek megfelelően tudjuk majd megkötni a biztosítást, így nem fogjuk se túl- se alábecsülni az összeget.

Megéri egyáltalán biztosítást kötni az ingóságokra?
Alapvetően ez helyzetfüggő, ha nem okoz gondot, anyagi fennakadást, amikor egy káresemény bekövetkezte után pótolni kell a berendezést, eszközeinket, tárgyainkat, akkor nem feltétlen szükséges. De ha ezek az ingóságok olyan értéket képviselnek – például, ha bútorozatlan albérletet vettünk ki és mi rendeztük be teljesen –, amit nehezen és csak hosszú idő elteltével tudnánk pótolni, esetleg mindennapi életünkhöz vagy otthoni munkánkhoz elengedhetetlenek, akkor bizony mindenképp a biztosításkötés a megfelelő döntés. Nagyságrendileg évente néhány ezer forintos kiadással biztosíthatjuk, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések minket!

Figyeljünk oda, hogy mi szerepel a szerződésben!
A főbérlővel kötött albérleti szerződésben – a bérbeadás részletei mellett – érdemes feltüntetni a lakásbiztosításra vonatkozó információkat is. Kiemelt szempont például, hogy mire terjed ki a biztosítás, milyen értékhatárral, mennyibe kerül, évente vagy havonta kell megfizetni és a legfontosabb, hogy kinek a feladata annak a befizetése. Ha az kizárólag az ingatlanra vonatkozik, akkor általában ezt a főbérlő állja. Lényeges még az is, hogy mindenképp tisztázzuk, mire vonatkozik a meglévő biztosítás, így elkerülhető, hogy kétszer kössük meg ugyanarra!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!