Bizony egy albérlet kapcsán, akár rövid bentlakási idő után is, felmerülhetnek olyan problémák, amiket azonnal ki kell javítani, például egy beázás, csöpögő csap vagy csőtörés. Adódhat ilyenkor a kérdés, hogy ennek a megoldása, költségeinek megfizetése kinek a feladata: az albérlőé vagy a főbérlőé? A cikkben erre keressük a választ!

Mit ír erről a bérleti szerződés?
Az ilyen problémás esetek miatt érdemes már az első lépéskor, a lakásbérleti szerződés megkötésekor mindenre gondolni, lehet, hogy akkor több időbe telik a szerződés szövegezése, de később nagy segítség lehet a vitás esetek elsimításában. Az pedig mindenképp a bérbeadó kötelessége, hogy a kiadott ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen a bérleti időszak egésze alatt. Természetesen az albérlő kötelessége, hogy a lakást és annak berendezéseit rendeltetésszerűen használja.

Melyik esetben ki fizet?
Kisebb esetekben, például, ha csöpög a csap, akkor a bérlőnek magának kell elvégeznie a javítást, de ha ugyanez a csap már cserére szorul, akkor azt bizony a tulajdonosnak kell rendeznie. Ugyanez vonatkozik az izzócserékre és egy esetleges eldugult lefolyóra, a hibák elhárítása a bérlőé, de ha cserére szorul a lámpatest vagy a csőrendszer egy része, akkor az a tulajé. Fontos, hogy egy jó albérlő-főbérlő viszonyban ezek az apró dolgok nem is okoznak fennakadást, így törekedjünk erre, bármely oldalon is állunk, legyünk rugalmasak!
Ha az ingatlanban és a berendezésekben a bérlő miatt keletkezik kár, akkor azt mindenképp az ő feladata megtéríteni vagy megfelelően kijavítani. Jó azt is tudni, hogy ha az albérlő előzetes egyeztetés nélkül újít fel, renovál, alakít át a lakásban, akkor annak díját nem köteles a főbérlő megtéríteni neki, hiába történt értéknövelés a lakáson – az ilyen átalakításokról mindenképp megállapodás kell, hogy szülessen a munkálatok megkezdése előtt. Sőt, – szélsőséges esetben – a főbérlő a kiköltözéskor jogosan kérheti a lakás eredeti állapotának a visszaállítását is!
Biztosítás! – amivel mindenki jól jár
Alapvetés, de soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bérbeadott ingatlan rendelkezzen biztosítással, ennek részleteit pedig érdemes szintén a bérleti szerződésben feltüntetni. Az általános lakásbiztosítás díjának megfizetése a főbérlő feladata, azonban ha nagyértékű ingóságokkal költözünk be az ingatlanba – például egy bútorozatlan lakás esetén –, akkor mi külön köthetünk ezekre biztosítást évi néhány ezer forintos költséggel. Ilyen esetben ingósági biztosítást kell kötnünk, ami a lakásbiztosítások egyik fajtája.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!