Az energiaárak elszabadulásával és a téli időszak közeledtével bizony sokunkban  megfogalmazódik, hogy miként tudja visszafogni a fogyasztását, hiszen ilyenkor sokkal több áramot és gázt használunk. A cikkben adok néhány tippet, amivel az áramfogyasztásunkban tudunk tudatosabbá válni, csökkentve annak mértékét!
0. Az előremenekülés!
A megújuló energiaforrások használata minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell kapnia, kézenfekvő például a napelemes rendszer telepíttetése, amellyel akár a ház fűtését, nyáron pedig a hűtését is meg lehet oldani. Erre a célra kihasználható az Otthon felújítási támogatás, de akár a szabadon felhasználható Babaváró hitelből is korszerűsíthetik az ingatlant a friss házasok, csökkentve ezzel havi kiadásaikat.
1. Korszerű készülékek használata!
A régi, nagyfogyasztó készülékeinket érdemes energiatakarékos verzióra cserélni, ezek hamar visszatermelik az árukat, hiszen sokat spórolunk velük a havi áramszámlán. Emellett érdemes optimalizálni a lakás hűtőit, fagyasztóit, ha ki tudunk iktatni egy-egy készüléket, kihasználatlanság miatt, akkor azzal is megtakarítunk.
2. Cseréljük ki az izzókat!
Egyre hamarabb sötétedik, többet égnek a lámpák, a hagyományos égők pedig szemmel láthatóan több áramot vesznek fel, mint a LED-es társaik, így ajánlatos az egész lakásban utóbbira váltani. Ha nem mindet cserélnénk, akkor pedig a központi szobákban tegyük meg mindenképp, ahol fokozott a használat – például nappali, konyha, étkező.
3. Számoljunk le a vízkővel!
A villanybojlerek belsejében a fűtőszálra nagyréteg vízkő rakódhat le, ahogy telik az idő, így sokkal többet fogyaszt, hiszen a vízkövet majd a vizet is át kell melegítenie a rendszernek ilyenkor. Egy alapos vízkőtelenítéssel sokat spórolhatunk emiatt, sőt, ha egy kollektoros rendszert kapcsolunk ehhez, akkor az gyors megtérülést hoz!
4. Óvatosan a klímával!
Sok klímaberendezés használható fűtésre, meleglevegő előállításra is, azonban ennek a hőértéke hamar elillan a szobából, nem olyan tartós, így igyekezzünk csak fűtésrásegítésként gondolni ezekre a készülékekre. Csak akkor és ott kapcsoljuk be, ahol sok időt töltünk, kényelmünket az adott pillanatban szolgálja, de egy egész éjszakára ne hagyjuk bekapcsolva!
5. Készenléti üzemmód?

Ahogy körbenézünk láthatjuk, hogy egyre több készülék stand by üzemmódban van, így vesz fel áramot, nincsen teljesen kikapcsolva, tipikusan ilyen például a tévé és bizonyos játékkonzolok. Bár ez kis fogyasztást jelent, érdemes egy elosztóra tenni ezeket a fogyasztókat és használaton kívül azzal áramtalanítani őket.

Néhány apró dologgal sokat tehetünk áramfogyasztásunk visszafogására, a kulcsszó talán a korszerűsítés – mind a ház például napelemrendszerrel történő ellátására, mind a készülékeinkben – és a nagyobb tudatosság, hogy valóban az kerüljön áram alá, amire szükségünk van!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!