Az Otthonfelújítási támogatást 2022 év végéig lehet igényelni, így bizony megkezdődött a visszaszámlálás, hiszen érdemes minél hamarabb beadni a pályázatokat, ha élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel! Ebben a cikkben megmutatom, hogy mire kell figyelni, ha most készülnél beadni a támogatást.

10 dolog, amit érdemes tudnod az Otthonfelújítási támogatásról!

  1. 2022. december 31-éig adható be.
  2. A támogatási összeg: maximum hárommillió forint.
  3. Vissza nem térítendő állami támogatás – lakás vagy ház felújításra, korszerűsítésre.
  4. A legalább egy gyereket nevelő családok vagy gyermeküket egyedül nevelő szülők élhetnek a lehetőséggel. (Gyermeknek számít minden gyermek 12 hetes magzati kortól 25 éves korig.)
  5. A támogatás utófinanszírozású, tehát a munkálatoknak be kell fejeződnie még az igénylés benyújtása előtt, a felújítás költségét így elő kell teremteni, és csak a pályázat elbírálását követően ad támogatást az állam.
  6. Az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban kell, hogy megjelenjen.
  7. A maximális kihasználásához az anyagköltség és a munkadíj számlával igazolt összértékének el kell érnie a hatmillió forintot.
  8. A támogatás lakás vagy lakóházként nyilvántartott ingatlanra vehető igénybe, ahova a lakcím is szól.
  9. Az igénylőnek legalább egyéves TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie – házaspárok, élettársak esetén elég az egyik félnek ezt igazolnia.
  10. A támogatási igény a felújítási munkálatok befejezését és a számlák kifizetését követő 60 napon belül nyújtható be.

Mi a teendő, ha nincs meg az előfinanszírozáshoz az összeg?

Kézenfekvő megoldás a lakásfelújítási hitel, esetleg személyi kölcsön igénylése vagy akár a szabad felhasználású Babaváró hitelből is előfínanszírozhatjuk a felújítást.
Létezik direkt a támogatást előfinanszírozó hitel is, az Otthonfelújítási támogatott hitel, ez kifejezetten a vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódó munkálatok elvégzéséhez ad segítséget. Kedvező konstrukció, hiszen a futamidő végéig 3%-os kamattal elérhető. Jó tudni, hogy ahogyan megkapjuk a pozitív bírálatot a támogatásra, a támogatási összeget a hitel előtörlesztésére kell fordítanunk.Érdemes élnünk a hitel adta lehetőséggel, ha egy nagyobb korszerűsítést felújítást nem tudunk önerőből kivitelezni. Hosszú távon sokat spórolhatunk, ha például energiahatékonyabbá válik ingatlanunk napelemrendszer felszereltetésével, korszerű szigeteléssel vagy nyilászárócserékkel – ezek mind pozitívan megmutatkoznak majd a havi rezsi számlákon. Gondoljunk csak bele, ha elnyerjük a visszatérítést, akkor féláron el tudtuk végeztetni a felújítást, ezzel látványos pénzügyi előnyre tehetünk szert.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!