Az idei évben talán még nagyobb fejtörést okozhat, hogy miként készítsük fel a lakást a téli hidegre, hiszen a folyamatosan növekvő energiaárak mellett mindenki igyekszik a lehető legtakarékosabb lenni. A cikkben mutatok néhány tippet, amivel az elkövetkező időszakban is látványosan spórolhatunk!

Energiatakarékos megoldások!
A lehető legjobb döntés talán az előremenekülés, azaz a házunk energiahatékonyságának a növelése. Ha nagyobb felújításra is van keretünk, akkor érdemes elgondolkodni egy napelemes rendszer felszereltetésében, ami hőszivattyúval tökéletesen működhet modern fűtésmegoldásként, emellett a nyílászárók és a szigetelés korszerűsítése is sokat hozzátesz az energia megtartáshoz.
Tipp: Idén decemberig még elérhető az Otthonfelújítási támogatás, ami utófinanszírozással támogatja ingatlanunk korszerűsítését – maximum hárommillió forintig.

Házi praktikák! – 5 tipp
Van néhány filléres megoldás, amivel sokat spórolhatunk és a legjobb hír, hogy a legtöbbet mindössze egy kis odafigyeléssel megvalósíthatjuk.
1. Ellenőriztessük a kazánt!
Ezt érdemes a fűtési szezon megkezdése előtt megtenni, a szakember megnézi például, hogy semelyik csőből sem szivárog-e a víz. Emellett elvégezni a gázkazán tisztítását és beállításait, ami a leghatékonyabb működést fogja eredményezni.
2. Légtelenítsük a központi fűtést!
A radiátorokban légbuborékok alakulhatnak ki, emiatt pedig a fűtés nem az elvárások szerint fog működni, ha a radiátorok felől bugyogó hangot hallunk, akkor bizony megérett a rendszer a légtelenítésre.

3. Legyen tere a fűtésnek!

A radiátorok akkor a leghatékonyabbak, ha nincsen előttük semmi, ezért  mindig legyen hely a fűtőtestek körül, egy hosszú függöny vagy sötétítő is sok fűtési energiát képes felfogni, kerüljük ezek használatát télen.
4. Legyenek tiszták a fűtőtestek!
A radiátorok rendszeres külső takarítása is lényeges, mert a rajtuk keletkező porréteg szintén akadályozhatja a hő terjedését.

5. Szabályozzuk a hőmérsékletet!Nem fontos, hogy minden helyiségben ugyanolyan hőfok legyen, a nappaliban, a konyhában és a fürdőben lehet kicsit magasabb, de a hálóban és a használaton kívüli szobákban beállíthatjuk alacsonyabbra is azt. Amikor nem vagyunk otthon, akkor pedig az egész lakásban levehetjük 2-3 fokkal a fűtést.

A tudatosság, takarékosság a mindennapok részévé vált, tegyünk így a téli szezonban is, ha anyagi keretünk engedi, akkor végezhetünk energihatékonysági korszerűsítést.  Sőt, ezt akár hitelből is érdemes fedezni, hiszen szemmel látható összeget takaríthatunk meg havonta az újítással, így befektetésként is tekinthetünk erre. De ha még nem állunk készen a nagyobb munkákra, akkor néhány apróbb mozzanattal is eredményesen takarékoskodhatunk!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!