Az ünnepi készülődés már javában tart, de ilyenkor még jobbára a bevásárlásra, a hangolódásra, díszítésre koncentrálunk, viszont hamar eltelik az a pár nap, ami még karácsonyig hátra van Az ünnepi ebéd vagy vacsora megtervezését is többen elkezdik már, akár hónapokkal korábban is, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen az alapanyagokat beszerezni, mire érdemes még figyelni? Íme néhány tipp!

  1. Kinek mi a kedvence? Milyen étel nélkül nem ünnep, az ünnep?

A menü összeállításánál természetesen számítanak a családi hagyományok, szokások, hiszen mindenki ezt hozza magával otthonról, de ha újabb elemeket is csempésznénk a menüsorba, akkor bátran kísérletezzünk. Sőt, nem muszáj egy napra időzíteni mindent, hiszen a szentestével együtt három napig tart a karácsony, illetve utána rögtön következik az új év ünneplése is. 

  1. Tervezés!

Az előretervezéssel megpsórolhatunk rengeteg idegeskedést és utolsó pillanatos kapkodást a bevásárlóközpontokban. Írjuk össze, hogy mire van szükségünk az ételekhez, illetve hogy mi az, amit ezekből előre meg tudunk vásárolni, nem romlik meg biztosan az ünnepig. Arra is figyeljünk, hogy bizonyos boltokban előrendelést szükséges leadni például a kenyérre vagy egyéb pékárukra, bejglire, ünnepi süteményekre, ugyanez vonatkozhat a húsokra is. 

A tervezés másik fontos összetevője az anyagi szempont, hiszen az elszabaduló árak mellett korántsem mindegy, hogy mihez mennyiért jutunk hozzá. Ha időben nekilátunk minden megvásárolni, akkor nagyobb lehetőségünk lesz olyan helyet találni, ami a legkedvezőbb áron kínálja az adott terméket, esetleg figyelhetjük az akciókat is.

Sokaknak igazán megterhelő ez az időszak pénzügyileg, a tudatos készülés, azonban enyhíthet ezen, ha néhány hónappal az ünnep előtt elkezdünk félretenni télire, akkor sokkal nyugodtabban várhatjuk a karácsonyt. Kereshetünk rövid időre leköthető megtakarítási számlát is, amivel pénzünk kamatozhat vagy legalább inflációálló maradhat.

  1. Kivitelezés

Ha újdonságokkal készülünk, akkor érdemes lehet előre kipróbálni a recepteket, hiszen nem egyszer fordul elő, hogy ami papíron vagy a tévében igazán finomnak hat, az a valóságban egyáltalán nem nyeri el a család és a mi tetszésünket sem. Ne sűrítsük egy napra minden étel elkészítését, ha vannak olyan elemek, amik egy-két nappal előtte már megfőzhetők, akkor tegyük azt meg, így sokkal kevésbé lesz stresszes a karácsony.

A karácsonyi menü megtervezését nem ajánlatos az utolsó pillanatra hagyni, hiszen sokat könnyítünk a saját dolgunkon is azzal, ha előre tudjuk, hogy mi készüljön, be tudjuk szerezni a hozzávalókat, illetve anyagilag is kiszámíthatóbbá válik ez az időszak. A tudatos tervezés része pedig a pénzügyeknél kezdődik, érdemes már korábban, kisebb összegeket félrerakni erre az időszakra, hogy ne kelljen semmi miatt aggódni.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!