Ismét eltelt 12 hónap, ilyenkor az ember mindig összegezni szokta az elmúlt időszakot, hogy mennyi mindent sikerült megtartani az újévi fogadalmakból, illetve nekilát tervezgetni a következő évi célokkal kapcsolatban. De vajon a pénzügyekre ilyenkor elegendő figyelmet fordítunk? A cikkben megmutatom, hogy miket érdemes az év lezárásakor és az újév anyagi tervezésekor figyelembe venni.

  1. Összegezzünk!

2022 igen kiszámíthatatlan év volt, ha az anyagi tervezhetőségről van szó, hiszen rekord magas inflációval szembesültünk, az árak az egekbe szüktek, a mindennapi kiadások pedig  rohamosan megnövekedtek. Legyünk megengedőek magunkkal, ha nem mindent sikerült ilyen körülmények mellett megvalósítani, amit korábban szerettünk volna. Az ilyen célokat bátran ütemezzük át a jövő évre!

Tipp: Készítsünk anyagi összegzést is, jó például, ha látjuk, hogy az egyes negyedévekben mire mennyit költöttünk, például albérlet, rezsi, étkezés, kikapcsolódás, közlekedés stb. kategóriák szerint. Ha valahol csökkenteni szeretnénk, másra pedig többet fordítanánk – például nyaralásra –, akkor azt mindenképp jegyezzük fel magunknak.

  1. Biztosítások és egyéb pénzügyi konstrukciók!

Az autó kötelezőjének vagy a lakásbiztosításnak, esetleg az ingósági biztosításnak a korábbi paramétereit érdemes átnézni ilyenkor, ha már nem találjuk megfelelőnek, csomagot váltanánk, akkor ideje megtenni. Kocsink kötelező biztosításán például szemmel látható összeget spórolhatunk, ingósági biztosításunkon pedig ellenőrizni kell, hogy nem került-e be olyan nagy értékű értéktárgy a megkötés óta, amit szeretnénk pluszban belevenni. Ezek mentén az életbiztosításunkat, a nyugdíj előtakarékosságot és a gyerekeknek szánt életkezdő megtakarításokat is újragondolhatjuk, emelhetjük a havi összeget.

  1. Infláciálló félretett pénz

Nem érdemes a “párnacihában” tartani a félretett pénzünket, hiszen néhány hónap alatt – az infláció gyors mértéke miatt – rengeteget veszít reálértékéből. A  rövid lejáratú megtakarítási számlák, kötvények erre nyújtanak megoldást, kamatozásukkal biztosan inflációálló lesz pénzünk, sőt, még kis mértékben növekedhet is a vásárlóértéke. Az év végén tehát erre is jó gondolnunk, a két ünnep között akár megnézhetjük több pénzintézet kínálatát vagy 2023 elején felvehetjük a kapcsolatot egy független pénzügyi szakértővel, aki segít tisztán látni abban, hogy melyik választás a legkifizetődőbb.

A pénzügyi tudatosság napjainkban talán még fontosabb, mint korábban, legyen hát az egyik fogadalmunk az új évre, hogy jobban odafigyelünk, igyekszünk kamatoztatni megtakarításainkat és törekedni arra, hogy bevételeinkkel a lehető legokosabban gazdálkodjunk!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!