A január, az évkezdés sokakat késztet arra, hogy fogadalmat tegyenek arról, hogy min szeretnének idén változtatni, mik a terveik, céljaik, amiket a következő tizenkét hónapban szeretnének elérni, megvalósítani. Nézzük meg, hogy mik a legnépszerűbb fogadalmak év elején!

  1. Tudatosabb pénzügyek – anyagi célok!

Sokan szeretnének 2023-ban jobban gazdálkodni a pénzükkel, például valamilyen nagyobb ingóságra, ingatlanra vagy nyaralásra gyűjteni. Ha ilyen terveink vannak, akkor mindenképp bontsuk lépcsőkre annak megvalósítását, illetve akár két opciót is megadhatunk, legyen egy álomcél, de egy kompromisszumos is, hiszen a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben nehéz előrelátni. Ideális elképzelés, ha minden hónapra megcélzunk egy összeget, amit biztonsággal – az életszínvonal csökkenése nélkül – félre tudunk tenni. Ha van lehetőségünk, akkor akár le is tudjuk kötni rövid távra az összeget.

Tipp: Érdemes elgondolkodni, hogy aktuálisak-e még a biztosításaink, szeretnénk-e kiterjeszteni valamelyiket.

  1. Egészségesebb életmód!

Talán az egyik legnépszerűbb fogadalom, hiszen sok mindenre kiterjedhet a mindennapokban, például van, aki a káros szenvedélyek csökkentését veszi célba: kevesebb alkoholfogyasztással vagy a dohányzás elhagyásával, van aki több mozgást iktatna be, de olyan is akad, aki az étkezésen változtatna. A plusz kilóktól való megszabadulás is ebbe a csoportba tartozhat, hiszen az egészségtudatos életmóddal a felesleges súlyból is lejjebb adhat bárki.

Az energiaárak megugrása miatt sokan tervezik, hogy hatékonyabbá teszik házukat, lakásukat, ami kisebb számlákat és nagyobb ingatlanértéket is eredményez, az egyik legelterjedtebb megoldás a napelemrendszer kiépítettése. De a nyílászárócserék, a modern szigetelés, a tetőrekonstrukció és a beltér átalkítása is szerepelhet a tervek között. Ezek mind költségesek lehetnek, így mindenképp időben el kell kezdeni a takarékoskodást, hogy tényleg meg tudjuk valósítani 2023-ban.

Megfogadni könnyű – a teljesítés már más tészta!

Rengeteg történetet hallunk a feladott újévi fogadalmakról, de ha okosan határozzuk meg a céljainkat, akkor nem lesz olyan nagy kihívás teljesíteni sem a terveket. A megújulás persze az év egyik időszakában sem sétagalopp, de ilyenkor segítségünkre lehet az újévi lendület és a tudat, hogy sokan járnak hasonló cipőben.

Semmiképp se fogadjunk elérhetetlent, inkább célozzunk alul, így még nagyobb lesz az öröm, ha kicsit túl is teljesítünk, emellett sokat segíthet, ha havonta mérföldköveket építünk be, ilyenkor ellenőrizni tudjuk a haladást például a megtakarításokban vagy a testsúlyunk kapcsán. Ha pedig van a környezetünkben hasonló élethelyzetben lévő barát vagy családtag, aki szintén megfogalmazott célokat, akkor egymást támogatva még sikeresebbek lehetünk.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!