Mindenki jobban érzi magát, ha van egy kis anyagi tartalék a háta mögött, főleg a mostani kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben, amikor bármikor szükség lehet rá, akár a mindennapok átmeneti finanszírozására is. Ahogy minden pénzügyi döntést, a megtakarítást is érdemes tudatosan megtervezve elkezdeni, hogy az valóban hatékony legyen.

  1. Tervezzük meg a havi kiadásainkat!

A legfontosabb alapja annak, hogy félre tudjunk tenni, hogy legyen tudomásunk arról, milyen kiadásaink vannak és lesznek egy hónapban. Nagyságrendileg, érzésre ezzel mindenki tisztában van, azonban a pontos számokat érdemes feljegyezni – ezzel már elindulhat a tervezés.
A havi kiadásokban mindig legyen olyan rész, amit az extra kiadásokra különítünk el, ilyen lehet például egy-egy születésnap, családi rendezvény vagy hirtelen meghibásodó autó javíttatása. Ezen felül nézzük meg, hogy mennyit tudnánk félretenni biztonsággal havonta, az életszínvonal csökkenése nélkül.

  1. Hol és hogyan tudunk faragni a havi kiadásokból?

Több olyan elhanyagolt előfizetés is szembe tűnhet, amikor összeírtuk kiadási naplónkat, amire valójában már nincs szükségünk vagy elavult. Ilyen lehet egy magas telefonos havidíj csomag, több éve megkötött internet előfizetés, de akár a családi biztosítások is felülbírálhatók, módosíthatók, akár bővíthetők is. 

  1. Használjuk ki a támogatási lehetőségeket!

2023-ban is elérhető több család- és egyéb támogatási  pénzügyi konstrukció, amikre ha jogosultak vagyunk, akkor éljünk is velük, hiszen ezek – ha visszatérítendőek is –, akkor is sokkal kedvezőbb kamatozással érhetők el, mint a piaci hitelek. Tehát, ha bármilyen nagyobb kiadást jelentő költségünk adódik, például házat vennénk vagy korszerűsítenénk a lakást, akkor első lépésként nézzük meg, hogy elérhető-e számunkra bármilyen pályázat vagy támogatás.

  1. Kamatoztassuk megtakarításunkat!

Számos céllal nyithatunk megtakarítási számlát, köthetünk le pénzt, van aki a család legkisebb tagjának tesz félre már a születéstől kezdve, akad aki a nyugdíjas éveire tesz félre, de közkedveltek a lakásfelújítást célzó megtakarítások is. Nem érdemes otthon gyűjtögetni a pénzt, hiszen a gyors infláció mellett hamar veszít értékéből. Inkább járjunk utána, hogy milyen feltételekkel tudjuk kamatozás mellett félretenni havonta a pénzt. 

  1. Kössünk biztosítást!

Bár nem feltétlen megtakarítás célú, de ha gond adódik, például egy kellemetlen beázás, csőtörés, akkor bizony nagy könnyebbség, ha a biztosító állja a helyreállítás költségeit, ezen nem célszerű spórolni. Lakásunk, nagyobb ingóságaink is felkerülhetnek a biztosítási tételek közé, így egy váratlan káreset nem fog olyan nagy bonyodalmat okozni számunkra.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!