Egyre kiszámíthatatlanabb a mindennapi pénzügyi helyzet, de sokkal nagyobb biztonságban érzi magát az ember, ha némi tartalék van mögötte, hiszen ha bármilyen váratlan esemény kapcsán hirtelen pénzre lenne szüksége, akkor lesz mihez nyúlni. Amikor úgy érezzük, hogy már nem tudunk hol takarékoskodni, olyankor is beválhat még néhány ötlet – a cikkben erre adok néhány tippet!

  1. Tudatosabb vásárlás!

Legyen kevesebb, de nagyobb bevásárlás, mint sok kicsi, hiszen minden bolti alkalommal megkísérthet minket az impulzusvásárlás, amikor olyan dolgok kerülnek a kosarunkba, amikre nem feltétlen lett volna szükségünk. Ugyanezért készítsünk pontos bevásárlólistát és tartsuk magunkat hozzá, illetve aranyszabály, hogy üres hassal nem szabad boltba indulni, mert akkor éhségünk fog vezérelni a kosarunk tartalmával kapcsolatban.

Sokszor hétvégente kikapcsolódásként hat egy nagy bevásárlótúra, ehelyett viszont inkább töltsük a szabadban az időt, sétáljunk, szervezzünk olyan programot, ami kevesebb kiadással jár. Jó azzal is tisztában lenni, hogy a szupermarketek polcain mindig szemmagasságban találhatók a legdrágább termékek, legyünk tudatosabbak és nézzük meg az alsó polcok kínálatát is, pénztárcánk is hálás lesz érte.

Az internetes vásárlás a virágkorát éli, élelmiszert is egyre többen vesznek itt, sokszor kedvezőbb árakon, mint az üzletekben, ezt is kipróbálhatjuk. Azt se feledjük, hogy így üzemanyagköltséget és sok időt is megtakaríthatunk. 

A használt már igazán trendi, legyen szó ruháról, műszaki cikkekről, bútorokról nézzünk körbe az online piactereken, hiszen az új ár töredékéért beszerezhetjük a kiszemelt darabokat.

  1. Sok pici, sokra megy!

Nagy nyomás nehezedhet ránk, ha belegondolunk, hogy mennyi mindenre kellene előre takarékoskodnunk: nyugdíjas évek, váratlan helyzet, gyermekünk jövője. Sokan emiatt nem is kezdenek el félretenni, hiszen alig van miből. Jó stratégia, ha elsőre egy célt jelölünk meg és kis – havi néhány ezer forintos – léptékben elkezdünk félrerakni egy olyan pénzügyi konstrukcióban, ami a legtöbbet kamatozik az évek alatt. Ha nem vagyunk biztosak, hogy miként vágjunk bele egy ilyen jellegű megtakarításba, akkor kérjük pénzügyi tanácsadó segítségét, aki megtalálja a paramétereinknek legkedvezőbb megoldást.

  1. Hozzuk meg okosan nagyobb pénzügyi döntéseinket!

Amikor ingatlant vagy autót, esetleg nagyobb ingóságot készülünk venni, akkor mindenképp hajtsuk fel a legkedvezőbb ajánlatot. A friss házasok, családok sokszor élhetnek állami kedvezményekkel, akár kamattámogatott hitelekkel, ezekkel is jó tisztában lenni. Fontos, hogy lássuk helyzetünket, ha például albérletben lakunk, akkor megfontolandó lehet a hitelfelvétel, hiszen a havi törlesztőrészlet sokszor hasonlóképp alakul, mint a bérleti díj. 

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!