Több helyről hallani, hogy 2023 a vevők éve lehet az ingatlanpiacon, az elmúlt évek bizonytalansága és a hatalmas árugrás talán ebben az évben kicsit stagnálni fog vagy minimálisan még csökkenhetnek is az ingatlanárak. Nézzük meg, hogy mire számíthatunk 2023-ban, ha ingatlant vennénk!

Mi áll a változás háttérben? Mi várható az évre?
Már 2022 év vége felé megfigyelhető volt, hogy az addigi aktív kereslet az ingatlanok után csökkenőben van, így az árak stagnálni kezdtek. A vevők számára pedig új, lényeges tényezővé vált az energiahatékonyság, hiszen a kiszámíthatatlan energiaárak mellett olyan megoldásokat keresnek, ahol a lehető legkisebb a rezsidíj. Ennek következtében a felújítandó, korszerűtlen ingatlanok árában csökkenés várható, míg a korszerű, szigetelt és energiatakarékos házak ára minimálisan akár növekedhet is.

Milyen támogatások és kedvezmények maradnak velünk 2023-ban?

Év vége felé több állami támogatású és kedvezményes hitel lehetőségért kellett izgulnunk, de szerencsére néhány konstrukció idén is elérhető maradt. A falusi CSOK 2024 év végéig, a CSOK határozatlan ideig, a Babaváró szintén 2024 év végéig, az 5%-os ÁFA az újépítésű ingatlanokra pedig 2023 év végéig marad velünk. A lakásfelújítási támogatás viszont 2022 év végétől már nem elérhető.


Megéri most házat venni?
2023-ra település- és lakástípustól függően várható a minimális árcsökkenés, de akadhatnak olyan régiók, ahol csak az árak stagnálására számíthatunk. Komolyabb drágulással viszont nem kell tervezni, de az infláció miatt például az újépítésű lakások ára minimális emelkedést mutathat majd, hiszen az alapanyagárak és a munkaerő is folyamatos drágul. 

Tipp: Ha kompromisszumkészek vagyunk és olyan települést, illetve lakástípust szemelünk ki, amik nem örvendenek akkora keresletnek idén, akkor bizony jobban járhatunk a vásárlással, mintha azt tavaly tettük volna meg. Azzal viszont mindenképp számoljunk, hogy egy nagyobb felújítás, korszerűsítés miatt valószínűleg mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlni az inflációs környezet miatt.
Jó hír továbbá, hogy aki most keres ingatlant, annak erősebb lehet az alkupoziciója, hiszen sokkal kisebb a kereslet, mint 1-2 évvel ezelőtt, ezért merjünk alkudni a vételárból a vásárlás előtt. Mivel 2022-ben nagyon megugrottak a lakáshitelkamatok, ezért még jobban felértékelődtek az államilag támogatott pénzügyi megoldások, hitelek, ezek lehetnek a hajtóerői, támaszai a 2023-as keresletnek.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!