A hatalmas infláció miatt egyre többen keresnek olyan befektetési megoldásokat, amikben pénzük értékét megőrizhetik vagy esetleg kockázatmentesen még növelhetik is. Amikor ilyen elképzelésről van szó, akkor többször találkozhatunk: “A vásárolj ingatlant!” tanáccsal. De vajon valóban jó döntés pénzünket házba vagy lakásba fektetni? Nézzük meg közelebbről!


Mit mutat a piac?

Több ingatlanpiaci elemző is arra következtetésre jutott a tavalyi év forgalomösszegzése kapcsán, hogy 2022 első félévében erős motiváció volt az ingatlanvásárlásra a befektetési célzat. Az ilyen érdekeltségű vásárlók főleg kisebb, jó helyen található lakásokat kerestek, hiszen ezek még akár könnyedén bérbeadhatók is.
Emellett azonban említést kell tennünk arról, hogy az ingatlanárak magasan vannak, hatalmas emelkedés ment végbe az elmúlt 2-3 évben, ami visszavetheti a vásárlási kedvet.

Megéri 2023-ban ingatlanba fektetni?

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a jelenlegi ingatlanárakban minimális csökkenés, de inkább stagnálás következhet be, így ha most vásárolunk, akkor pénzünk értékálló maradhat. Mielőtt azonban megvennénk egy házat vagy lakást, alaposan járjunk utána, hogy az adott környék éppen fejlődő tendenciát mutat-e, preferált-e a fiatal családosok körében, nő-e a lakossága, hiszen ez az ingatlanértékre is pozitív hatással lesz. Azonban egy kiöregedő településen lévő ház értéke csökkenhet, ha pedig eladásra kerülne a sor, akkor nehezen fogunk találni rá vevőt.

Bónusz!?
Van egy olyan hozzáadott érték az ingatlan befektetésben, amit más befektetési forma nem igazán tud, méghozzá, hogy ez kiadható, ezzel pedig szemmel jól látható összegeket termelhetünk ki vele havonta, persze ez némi munkával is jár. A legnépszerűbbek erre a megoldásra a városi lakások, de akár irodahelyiséget is vásárolhatunk kiadási célra. A társasházi lakásoknak, ha üresen állnak, bizony vannak költségei, amiket állandóan kell rendezni, de ha bérlők laknak benne, akkor ezek nem jelentenek akkora terhet.

Tipp: A Babaváró kamattámogatott hitel szabad felhasználású keretét, akár ilyen célra is fordíthatjuk.

Extra költségek, amivel számolni kell!

Amikor ingatlant vásárolunk, akkor annak lesz ügyvédi költsége és a legtöbb esetben vagyonszerzési illetékkel is számolnunk kell. Emellett számíthatunk felújítási, majd karbantartási költségekre is, legyen szó házról vagy lakásról, a kertet rendben kell tartani és a belső tereket is néha meg kell újítani, korszerűsíteni, illetve a közös költséget is fizetni kell. Az viszont jó hír, hogy az újításokkal növelhető az ingatlan értéke, így erre is tekinthetünk befektetésként, például manapság sokaknak fontos az energiatakarékosság, amit megtámogathatunk egy napelemes rendszer kiépítésével.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!