Az év eleje sokakat arra sarkall, hogy áttekintsék a pénzügyeiket, ami nagyon jó stratégia, ha nem akarunk kellemetlen anyagi meglepetéseket év közben. A pénzügyi tudatosság egyik alappillére a tervezés, nézzük meg, hogy miként érdemes ezt a gyakorlatban megtenni!

  1. Összegezzünk szelektáljunk!

Egyre több előfizetéses konstrukcióba tudunk regisztrálni, népszerűek például a streamszolgáltatok vagy a játékkonzolokhoz tartozó havidíjas előfizetések és még hosszan sorolhatnánk. Néha érdemes kiértékelni, hogy valóban mindre szükségünk van-e, esetleg kisebb vagy nagyobb csomagra fizetnénk-e elő. 

Ha szelektáltunk a kiadások között, akkor bizony meg kell néznünk, hogy a megmaradó fix kiadások milyen költségtételt jelentenek számunkra havonta, adjuk össze a: rezsiköltségeket, az ingázást, az autófenntartást, az étkezést, az osztálypénzt, a lakáshiteltörlesztőt stb. Ezután összegezzük bevételeinket is, így már könnyen látni fogjuk, hogy mekkora pénzösszeggel gazdálkodhatunk szabadon.

  1. Ki mit fizet?

Kisgyermekes családok esetében is egyre többször előfordul, hogy az apuka és anyuka külön kasszán van, ilyen esetekben fontos, hogy pontosan meg legyenek határozva, hogy mely kiadásokat felezik és melyek azok amiért az egyik fél felel. A kiadások mellett a megtakarításokra is érdemes gondolni, például ha szeretnénk felújítani vagy egy lakáskölcsönhöz az önerőt összegyűjteni, akkor azt is számoljuk havi felezendő költségként, és tegyük félre megtakarítási számlára. Fontos, hogy mindkét félnek legyen döntéshozatali lehetősége egy-egy kiadással kapcsolatban, hiszen így tartható fenn az egészséges egyensúly!

  1. A pénzügyi tudatosság

A jövő anyagi tervezése bizony alapvető, gyermekünk segítése az életkezdésben, a nagyobb lakásra, kertes házra történő gyűjtés, de a nyugdíjas évekre történő takarékosság is lényeges szempont lehet ebben – ezeket mind érdemes mérlegelni, átgondolni közösen. Emellett szintén a jövőnket befolyásolhatja, hogy kötünk-e biztosítást, ami egy kellemetlen helyzetben kisegíthet bennünket, köthetünk élet-, lakás- vagy akár értékesebb vagyontárgyakra vonatkozó ingósági biztosítást is.

Tipp: Sok kicsi, sokra megy! – minél hamarabb kezdünk el takarékoskodni, annál nagyobb összeg gyűlhet össze számlánkon a havi néhány ezer forintos félretett összegekből. 

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!