Természetesen, amikor befektetésről van szó, akkor mindenki szeretné a pénzéből a legtöbbet kihozni, a lehető legmagasabb értéken kamatoztatni azt. Azonban nem titok, hogy a nagyon magas hozam, sokszor magas kockázatot is rejt magában, így mindenképp alaposan mérlegelni kell, hogy pénzünket mibe fektessük be. Íme néhány tipp, amire érdemes figyelni, mielőtt befektetünk!

Tisztázzuk: befektetés vagy megtakarítás?

A kettő között igen nagy a különbség, hiszen a megtakarításra valamikor mindenképp szükségünk lesz, takarékoskodhatunk autóra, lakásra, a nyugdíjas évekre vagy gyermekünk jövőjére, de ezt a pénzt nem szívesen kockáztatnánk. Alapvetés, hogy olyan összeget érdemes befektetni, amivel nincsen konkrét célunk a közeljövőben, nem fog hiányozni ahhoz, hogy meglévő életszínvonalunkat fenntartsuk. Tehát külön tehetünk félre pénzt megtakarításként és külön gazdálkodhatunk a befektetésre szánt összegekkel, amik remélhetőleg a legjobb hozammal térülnek majd meg. 


A hozam, a kockázat és a likviditás hármasa

A befektetés alapismérvei, amikkel tisztában kell lennünk, hogy milyen lehet a hozama, milyen a kockázata és mekkora a befektetési időtáv. A hozam a befektetésünk értékének a változása, ami bizony egy időtáv alatt lehet pozitív, de akár negatív is, ami veszteséget jelent az eredeti összegből. 

A kockázat mértéke határozza meg általában a hozam várható mértékét, minél magasabb kockázat, annál nagyobb hozamra számíthatunk, ha a befektetés sikeres, de annál nagyobbat is veszíthetünk rajta, ha nem jönnek be a számításaink.
Tipp: Magas kockázatú, nagy hozamígéretű befektetésbe olyan pénzt tegyünk, aminek az értékcsökkenése vagy esetleges elvesztése nem kockáztatja stabil anyagi hátterünket.
A likviditást pedig azért fontos ismernünk, mert a befektetésünkhöz lehet, hogy csak néhány év múlva nyúlhatunk, de olyan is elképzelhető, hogy bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz. Saját határainkat kell ismerni, hogy melyikkel érezzük magunkat komfortosabbnak, mennyit vagyunk hajlandóak kockáztatni időben és ismerjük-e az árfolyamokat vagy a befektetés sikerességét meghatározó egyéb paramétekeret.

Jó tudni!

A piacon a bankbetétek alacsony kockázatú befektetésnek bizonyulnak, elérhető velük évi 4-5%-nyi hozom, ám ez manapság a magas infláció mellett nem sok gyarapodást ígér. A kötvények közepes kockázattal bírnak, legnépszerűbb formájuk az államkötvénybe történő befektetés, a részvények vásárlása viszont már magas kockázatot jelent.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!