Sokszor felmerül a téma manapság a gyengélkedő forint kapcsán, hogy mikor érdemes váltani és milyen pénznemben ajánlatosabb tartani a megtakarításokat, hogy azok jövedelmezőbbek vagy értéktartóbbak legyenek. A cikkben ezt a témát járom körül, rámutatva arra, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni, hogy ne kockáztassunk túl nagyot!

A forint gyengüléséről
Mivel a mindennapi hírblokkokban rendszeresen felmerül, hogy éppen milyen értéken tudunk forintot euróra vagy akár dollárra, esetleg angol fontra váltani, így a hétköznapjainkba is beivódott, hogy számon tartsuk fizetőeszközünk aktuális árfolyamértékét. Az utóbbi időben pedig – a magas inflációval – sorozatosak voltak az extrém forintgyengyüléssel kapcsolatos hírek, ezért is merül fel sokakban a kérdés, hogy napjainkban érdemesebb-e más devizában megtakarítani a pénzünket.
Általánosságban elmondható, hogy a forint folyamatosan gyengülő tendenciát mutat 2008 óta az euróhoz és a dollárhoz képest, de erre nem érdemes hosszú távon alapozni, hiszen jelenleg nagyon kiszámíthatatlan a világgazdasági helyzet.

Melyek a befektetési szempontból népszerű devizák?

A kérdésre válaszként egyértelműen az euró és az amerikai dollár adható meg, azonban bármelyik mellett döntenénk, alaposan járjuk körbe a kérdést, hogy mibe érdemes valóban elhelyeznünk a pénzünket. Népszerűek például az inflációkövető magyar állampapírok, de a nyugdíj- vagy életbiztosítások is, ezekből választhatunk portfóliónkba amerikai vagy európai befektetést is – ebben az esetben a forintban befizetett pénzösszegek dollárban vagy euróban íródnak jóvá, tehát magunknak nem kell pénzt váltanunk ehhez. Ha szeretnénk csökkenteni a befektetési kockázatot, akkor jó megoldás lehet, ha több eszközbe tesszük be pénzünket. Jó tudni azonban, hogy az árfolyamokra irányuló spekuláció magas kockázattal jár, érdemes átláthatóbb koncepciókat keresnünk.

Mit mérlegeljünk mielőtt váltanánk a forint megtakarításból?

Bár a forint gyengülés jelentős volt az utóbbi időben ez nem ad semmilyen kiszámíthatóságot a jövőre nézve. A devizabefektetés nagy kockázatot hordoz magában, ezért érdemes lehet kevésbé kockázatos megtakarítást választani, esetleg olyan pénzt erre a célra szánni, amire nincs hosszú távon se szükségünk. Ha előfordul, hogy később az adott ország pénznemét használnánk – például egy nyaralás alkalmával –, akkor viszont érdemes lehet azt az összeget az adott ország fizetőeszközében megtakarítani.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!