A mai kiszámíthatatlan gazdasági környezetben és a magas infláció mellett egyre többen szeretnék megtakarításaikat befektetni, és legalább inflációállóvá tenni, alacsony kockázatú megoldás erre az állampapírba fektetés. De vajon mit is érdemes tudni a gyakorlatban erről? A cikkben összeszedem a legfontosabbakat!

Mi is az az állampapír?
Ez lényegében egy igazolás, amiben az szerepel, hogy mi pénzt adtunk kölcsön az államnak. Magyar állampolgárként, általában a magyar államnak kölcsönzünk magyar állampapír formájában, forintban. A kölcsönünk fejében az állam valamekkora előre meghatározott és kiszámítható kamatot fizet meg nekünk, az állampapír tulajdonosnak. Általában éves periódusokban történik ez a kifizetés. Jó tudni, hogy találkozhatunk fix kamatozással is a futamidő alatt, de olyan állampapírok is léteznek, amik azt ígérik, hogy tartják az inflációs értéket és még azon felül X%-nyi kamatot is adnak.


Miért alacsony kockázatú?
Röviden: mert állami tőke és hozamgarancia vonatkozik rá. Ez azt jelenti, hogy a magyar állam garantálja számunkra, hogy az állampapír névértékét és a kamatokat megfizeti nekünk, sőt, ha a Magyar Államkincstárnál vásároljuk meg megtakarításainkból az állampapírt, akkor korlátlan garancia vonatkozik rá, ráadásul bizonyos állampapírokhoz csak itt juthatunk hozzá.
Előnye ennek a befektetési formának a lekötött betétekkel szemben, hogy míg ott nem tudunk részlegesen pénzt kivonni, addig az állampapír esetében ezt rugalmasan megtehetjük. Tehát van módunk részösszeg kivételére anélkül, hogy a befektetési feltételek változnának.

Hogyan néznek ki az állampapírok? Miként lehet hozzájutni?

Ahogy a mai világban már megszokhattuk az állampapír esetében sem egy kézzel fogható papírkötvényre kell számítanunk, nem nyomtatják ki, amikor megvásároltuk, hanem elektronikus módon kerül a nevünkre. Fontos azonban, hogy leendő állampapír tulajdonosként rendelkeznünk kell egy értékpapír számlával. Több helyen vásárolhatunk állampapírt, a Magyar Államkincstáron keresztül – itt érjük el a legszélesebb kínálatot –, brókercégeknél, egyes bankokban, de akár a postán is.

Mikor érdemes állampapírt vásárolni?
Ha van megtakarításunk, amit minimum egy évig nélkülözni tudunk, de nem szeretnénk, hogy értékét veszítse, sőt némi kamatot is kiterelmehetne ez idő alatt nekünk. Már néhány ezer forintot is betehetünk állampapírba, így nem kell aggódnunk, ha nincsen több százezres vagy milliós megtakarításunk. A befektetési döntés meghozatala előtt alaposan gondoljuk végig, hogy rövid vagy hosszú távra szeretnénk elköteleződni, illetve fix vagy változó kamatozású állampapírt vásárolnánk-e.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!