A koronavírusjárvány jól rávilágított arra, hogy milyen fontos egy nyaralás alkalmával előzetesen a megfelelő utasbiztosítást megkötni, többen pórul jártak egy-egy pozitív teszt után, mert a karanténban töltött napok számával a költségek is jócskán megugrottak. De nemcsak emiatt érdemes nyaralásunkat biztosítani!

Miért kössünk utasbiztosítást?
Ha utazási irodán keresztül tervezzük a nyaralást, akkor valószínűleg kötelező lesz legalább egy alapszintű biztosítást megkötnünk, de ha mi magunk szervezünk meg mindent, akkor a biztosítás megkötéséről sokszor elfelejtkezünk. Egy a célországban elszenvedett apróbb baleset is, mely ellátást igényel, sokszor igen borsos áron érhető el, hiszen minden országban más feltételekkel működik az egészségügyi rendszer. 

A biztosítások díja az általuk fedezet kellemetlenségek költségéhez képest elenyésző, és nemcsak egy sérülés esetén lesznek segítségünkre, hiszen biztosíthatjuk akár az utazásra vitt poggyászainkat is. Ráadásul ha bajba kerülünk, akkor a biztosító társaság kapcsolattartója sokszor anyanyelvi asszisztenciával áll a rendelkezésünkre, mely egy  felfokozott helyzetben némi megnyugvást és biztonságérzetet nyújt.
A nyaralásokra összeállított utasbiztosítási csomagok a legtöbbször már pár száz forintos napi kiadással fedezhetők, nem is érdemes hezitálni emiatt rajta, hiszen biztonságunk és nyugalmunk a legfontosabb, főleg ha kikapcsolódni készülünk egy idegen országban.
Milyen különleges feltételekkel találkozhatunk, amikor biztosítást kötünk? Mikor nem fizet a biztosító?
Több biztosító előírja a maximális életkort, ameddig még megköthető a biztosítás, de a kismamák utolsó trimeszterében történő utazásáért sem mindig vállalnak felelősséget, utóbbi esetben a legtöbb légitársaság sem adja ki már a jegyet. Ha önszántunkból extrém körülmények között szerzünk sérülést, akkor arra se terjed ki minden biztosítás, hiszen mi magunk vállaljuk a kockázatat, ilyenek lehetnek a légi, motoros és vízi járművek által okozta baleseti károk, a nem kijelölt pályán való síelés, illetve az előzetesen különleges felszerelést és felkészülést igénylő sporttevékenységek. Ugyanez vonatkozik a fizikai munkavégzés vagy veszélyes foglalkozás eredményeként bekövetkezett károkra is, de a kockázatviselés a már utazás előtt fennálló egészségügyi panaszokra sem terjed ki, ha például a krónikus betegség akuttá válik a nyaralás alatt – erre felár ellenében, külön köthető szerződés.
Természetesen akkor sem fog fizetni a biztosító, ha a kár összefüggésbe hozható kábító vagy bódító hatású szerek fogyasztásával, illetve ha a biztosított jogellenes cselekedetben vett részt.
Jó azt is tudnunk, hogy a biztosítás területi hatálya nem terjed ki az olyan országok vagy térségek területére, amelyek a kockázatviselés első napján, vagy a biztosított által az adott országba, területre való beutazás napján Magyarország külügyekért felelős minisztériuma által utazásra nem javasolt országok és térségek között szerepel.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!